Доброго ранку, діти!
Зустрічаємось в Zoomi о 8 годині.
Математика
Тема: Ділення багатоцифрових чисел на двоцифрові. Задачі на знаходження середнього арифметичного.
Тема: Що ми знаємо про текст.
Матеріали до уроку та домашнє завдання вміщені у презентації за наступним посиланням:
Виконай тест та перевір свої знання з теми "Текст " за наступним посиланням:
Літературне читання
Тема: Підсумкова перевірка. Робота з літературним твором (письмово).
Виконай завдання, сфотографуй та надішли у вайбер.
Дата____________________________________________________________
Прізвище
та ім’я
________________________________________________
Прочитай
уважно текст.
ПРО
СІЛЬ Чому
їжу солять — і хліб, і м’ясо, і картоплю? Скажеш, тому, що без солі їжа
несмачна? Правильно. Та не тільки в цьому річ. Людині сіль конче потрібна, вона
без неї довго не проживе.
Сіль
є майже в усьому, що ми їмо: і в моркві, і в м’ясі, і в молоці. Навіть у
яблуці. Але нам цього замало — у їжу треба ще додавати солі.
Звідки
ж береться сіль, яку купують у крамниці?
Чи
не добувають її, як цукор, з рослин? Ні, це було б дуже важко. Можна значно
простіше дістати сіль. Її дуже багато в природі — і на землі, і під землею, й у
воді.
Трапляються
навіть цілі соляні гори. А під землею вона лежить пластами, як кам’яне вугілля.
Така сіль називається кам’яною.
Щоб
видобути кам’яну сіль, копають шахту — дуже глибокий колодязь, від якого під
землею по соляному пласту прокладено коридори.
У
шахту везе робітників підйомник. Сіль звичайно лежить під землею дуже грубими
пластами, завтовшки 20-30 метрів.
Опускають
у шахту машину, яку називають врубовою. Вона врубується в пласт, робить у ньому
довгу щілину. Підрубану сіль легше відділити від пласта. Великі куски кам’яної
солі вантажать на вагонетки, і електровоз доставляє їх до підйомника.
Підйомник
доставляє сіль на поверхню землі. Там великі куски подрібнюють і розмелюють.
Потім дрібну сіль запаковують і відправляють у крамниці.
А
під землею, там, де вирубали сіль, залишаються величезні білі печери. В кожній
із них можна було б побудувати величезний будинок.
Та
не тільки під землею видобувають сіль.
Ти
ж знаєш, що море солоне. Якщо довго кип’ятити в казані морську воду, вона
перетвориться на пару, а на дні казана залишиться жменька солі. Тільки ця сіль
гірка. Щоб дістати придатну для їжі кухонну сіль, треба її очистити.
Але
з солоної води можна дістати й таку сіль, яку очищати не треба — її добувають
не в морі, а в солоних озерах. Там сіль не гірка.
А
знаєш, скільки в кожному з нас є солі? У дорослої людини в крові, у м’язах і в
кістках понад півкілограма солі. Запас її треба поповнювати весь час, бо ж,
наприклад, коли ти плачеш або пітнієш у спеку, з твого організму виділяється і
сіль
А
ти, мабуть, і не здогадувався, що сльози солоні тому, що в них є сіль! Андрій
Івич
Виконай завдання
1. Визнач стиль прочитаного твору.
А)
діловий
Б)
науково-популярний
В)
художній
2. Звідки береться сіль, яку купують у
крамниці?
А)
її добувають з рослин
Б)
її переробляють з руди
В)
її видобувають у шахтах
3. Як
називають дуже глибокий колодязь, від якого під землею прокладено
коридори?
А)
шахта
Б)
криниця
В)
заглибина
4. Яка на смак неочищена морська сіль?
А)
солоно-кисла
Б)
солоно-солодка
В)
солоно-гірка
5. Випиши з твору речення, у якому
розповідається про те, скільки солі є в
організмі людини.
6. Запиши, як отримати придатну для їжі
кухонну сіль з морської води.
7. З’єднай стрілочками частини речень з
прочитаного тобою тексту. Запиши утворені речення.
Солі
дуже багато в природі - вона без
неї довго не проживе.
Сіль є
майже в усьому, що ми їмо і на землі, і
під землею,й у воді.
Людині
сіль конче потрібна, потрібно
її очистити.
Щоб
отримати придатну для їжі і в моркві, і в
м’ясі, і в молоці.
кухонну
сіль,
8. Склади розповідь про важливість
уживання солі (5-6 речень).
До побачення. Гарного дня.
Немає коментарів:
Дописати коментар